Komentár školy
Spojená škola má dve organizačné zložky:
STREDNÁ ODBORNÁ ŠKOLA OBCHODU A SLUŽIEB
Prehľad študijných a učebných odborov:
študijné odbory (ukončené maturitnou skúškou):
- 6444 4 čašník, servírka (4 roky)
- 6445 4 kuchár (4 roky)
učebné odbory (ukončené záverečnou skúškou):
- 6444 2 čašník, servírka (3 roky)
- 6445 2 kuchár (3 roky)
nadstavbové štúdium (nadväzuje na učebné odbory, ukončené maturitnou skúškou):
- 6421 4 spoločné stravovanie (2 roky)
Charakteristika štúdia:
Čašník, servírka – ovláda prípravu stolovania, prijímanie jednoduchých i zložitých objednávok, podávanie informácii o jedlách a nápojoch, práca s registračnou pokladnicou, inkasovanie tržieb a vyúčtovanie.
Kuchár – ovláda práce súvisiace s prípravou nových a technologicky náročných jedál, vrátane národných a iných špecialít, prípravu jedál cudzích kuchýň. Vie samostatne zostavovať komplexné receptúry nových a atypických jedál, zabezpečiť prípravu jedál na krátkodobé a špecializované gastronomické akcie.
Po ukončení prípravy absolvent študijných odborov ovláda aj princípy ekonomiky so zameraním na ekonomiku a organizáciu spoločného stravovania. Má potrebné vedomosti z oblasti vedenia administratívy a vyúčtovania v kontrolnej pokladnici vo výrobných zariadeniach spoločného stravovania.
HOTELOVÁ AKADÉMIA
Prehľad študijných odborov:
- 6323 6 hotelová akadémia (5 rokov)
- 6324 6 manažment regionálneho cestovného ruchu (4 roky)
Charakteristika štúdia:
5–ročný študijný odbor pripravuje absolventa pre kvalifikované vykonávanie práce v oblasti hotelierstva, reštauračného stravovania a účelového stravovania. Poskytuje absolventovi osvojiť si všeobecné vzdelanie poskytované strednou školou, má možnosť študovať aj na vysokých školách, najmä ekonomického zamerania.
Odborná zložka vzdelávania zabezpečuje absolventovi získať odborné vedomosti, zručnosti a návyky. Po splnení požiadaviek a po absolvovaní tretieho ročníka môže žiak vykonať dobrovoľnú záverečnú skúšku v odbore čašník, servírka. Jazykové schopnosti absolventa (štúdium troch cudzích jazykov) umožňujú odborný rast a vývoj v zahraničí. Absolvent je schopný zvládnuť aj podnikateľskú činnosť a vedenie ekonomickej agendy súvisiacej s touto agendou.
Absolvent 4-ročného študijného odboru manažment regionálneho CR má základné vedomosti o kultúrno-spoločenských javoch a súvislostiach, ktoré aktívne bude využívať vo svojej profesii. Samostatne vykonáva a koordinuje činnosti v oblasti cestovného ruchu. Komunikuje s verejnosťou, adekvátne poskytuje informácie spojené s cestovným ruchom, je schopný organizovať kultúrne, športové a iné podujatia. Môže sa zamestnať ako pracovník marketingových útvarov, v stravovacích a ubytovacích podnikoch a zariadeniach.
Čo ponúkame?
- kvalitné teoretické a praktické vzdelanie,
- odbornú prax v renomovaných prevádzkach (Holliday Inn, Veľká Fatra Rajecké Teplice, Villa Nečas),
- barmanský, baristický a someliersky kurz,
- účasť na zahraničných stážach,
- širokú ponuku mimoškolských aktivít,
- možnosť zapojiť sa do športových, kultúrnych a charitatívnych akcií.
Aktivity škôl, medzinárodné projekty
Realizované projekty:
Zrealizované projekty na základe získaného grantu z prostriedkov EÚ:
- Leonardo da Vinci – trojmesačná stáž študentov v Rakúsku, v Španielsku a v Nemecku. Študenti si môžu otestovať svoje schopnosti v špičkových hotelových zariadeniach,
- Socrates – výmenný študijný pobyt v Taliansku a vo Francúzsku.
Dlhodobá spolupráca s talianskym, gréckym, rakúskym a nemeckým partnerom.